Betoninspectie op 213 meter hoogte

Hoe inspecteert u een schoorsteen van 213 meter hoog? De eigenaar, een petrochemisch bedrijf in de Rotterdamse haven, vroeg hulp aan heel wat specialisten. Uiteindelijk bleken onze industriële touwtechnieken de oplossing: veilig, geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen én betaalbaar.

Fabrieksschoorsteen in Rotterdam

De Rope Access-technici van ALTRAD SERVICES Benelux voerden eind 2021 een wel heel bijzondere opdracht uit op Botlek, het haven- en industriegebied in Rotterdam. Ze deden dekkingsmetingen en namen stalen van een oude fabrieksschoorsteen om de staat van het beton en de wapening te onderzoeken. In de eerste fase inspecteerden onze technici de toren aan de noordkant en vanaf de bordessen. Bij volgende bezoeken kwam de rest van de schoorsteen aan de beurt. Om risico’s voor mogelijke toeschouwers te vermijden, werd er bewust gekozen om deze klus in het weekend uit te voeren.

Wind als grootste vijand

“De grootste uitdaging op zo’n hoogte is de wind”, legt Pieter Jan Lindhout, projectleider bij ALTRAD SERVICES Benelux, uit. “Want die kan op 200 meter hoogte makkelijk 2 beaufort sterker waaien dan op de grond. We checken en dubbelchecken daarom op voorhand de weersvoorspellingen, en houden tijdens de werkzaamheden altijd een oog op de handwindmeter.”

Wist-je-datjes:

  • 0,5 kilometer: zo veel touw gebruikten we om metingen uit te voeren en stalen te nemen.
  • 7 minuten: zo lang duurt de rit met de lift van de benedenverdieping naar het hoogste punt van de schoorsteen. Vanwege Covid-19 kon er telkens maar 1 persoon mee.
  • 213 meter: zo hoog is de schoorsteen, dubbel zo hoog als het Atomium of 30 meter hoger dan de Euromast.

Geen evidente klus

Omdat ALTRAD SERVICES Benelux vroeg bij de gesprekken betrokken werd, kon er een goede inschatting gemaakt worden van de mogelijke complicaties van dit project. De expertise van ons Rope Access-team liet zich dan ook gelden in o.a. het gebruik van speciaal rope access-materiaal. Reguliere lijnen tot ca. 100m lang waren niet afdoende om de hoogte te bereiken net zoals  andere standaard hulpmiddelen.

Pieter Jan Lindhout: “Hoe groter de veiligheidsrisico’s, hoe belangrijker communicatie en samenwerking. Met de betonspecialist en de vakdienst van het bedrijf hebben we ijzersterke partners. Ik ben blij dat we hieraan mogen meewerken.”

Rope access, een industriële touwtechniek, is een veilige en voordelige manier om op hoogte en op moeilijk bereikbare plaatsen werkuit te voeren: ALTRAD SERVICES Benelux heeft meer dan 17 jaar ervaring. Grote hoogte of complex project? Onze touwtechnici weten er weg mee.

Vraag uw offerte voor rope access

 

Ga terug

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×