LNG-terminal levert gas aan Nederlandse huishoudens

LNG-terminal levert gas aan Nederlandse huishoudens

Sinds 16 september 2022 is de drijvende EemsEnergyTerminal in het noordelijke Eemshaven (NL) operationeel om de Nederlandse huishoudens te voorzien van laagcalorisch gas. Dat Altrad daar een allesbepalende rol in heeft gespeeld, is een understatement.

Een sneltreinproject

Het stond als een paal boven water dat de gaswinning in Groningen moest afgebouwd worden. Nederland was veelal afhankelijk van Russisch gas maar de onzekere gasleveringen maakten duidelijk dat alternatieven dringend moesten gerealiseerd worden. Het indrukwekkend project met de LNG-terminals (Liquified Natural Gas) in het noorden van Nederland kwam plots in een stroomversnelling terecht.

In opdracht van Gasunie, nam Jakob Vos (Projectmanager Stork) contact op met ALTRAD. De vraag was eenvoudig: kunnen we dit enorm intensief project samen in een sneltempo realiseren? Het antwoord was ‘ja’ en de rest is geschiedenis.

De handen uit de mouwen

De LNG-terminal is een fabriek die vloeibaar aardgas, dat per schip naar de Eemshaven komt, omzet naar gasvormig aardgas. Een buizennetwerk vormt de connectie tussen de lng-tankers en de installatie die de omzetting doet van het vloeibare aardgas ( -162 C°) naar gas met behulp van warmte. Altrad verzorgde niet alleen de steigerconstructies rond de buizen (in totaal 440 steigers / 30000 kub, maar deed vooral de warmte en koude (cryo)isolatie en de elektrische tracing.

Jakob Vos: “Voor ons speelde de tijdsfactor – en het gebrek eraan - een allesbepalenderol. We hadden nood aan een partij die ons daarin volledig tegemoet kon komen. In Juni 2022 lagen de tekeningen van de LNG-terminal pas op tafel en de oplevertermijn was dus 3 al maanden later. Een garantie over de levering van materiaal was van cruciaal belang want een vertraging konden we ons niet veroorloven.”

Jos Pelzer (Manager Operations Altrad): “Ik had onmiddellijk een goed contact met Jakob. We offreerden een realistisch benadering van de werken waarbij onze expertise natuurlijk goed van pas kwam. Een dergelijke ‘speedopdracht’ was een mooie uitdaging voor ons team en de samenwerking ging enorm vlot.”

“Jos en zijn team hadden heel snel en goed begrepen hoe we dit optimaal konden aanpakken en dat had ik nodig. Er werd meteen gereageerd op vragen en indien nodig werden de werkzaamheden bijgestuurd. Kosten, manpower en middelen, alles kwam perfect samen en het was een geweldige samenwerking. We leken wel een eeneiige tweeling.”, voegt Jakob Vos er nog aan toe.

1 aanspreekpunt voor een goede communicatie

Stork vond het ook een meerwaarde dat er 1 leverancier was, zodat er minder tijd verloren ging in de communicatie. Zo levert RWE de warmte aan de installatie om het LNG te verdampen naar gas.

Uiteindelijk zijn er 4 km aan buizen van 70cm diam van warmte isolatie voorzien en 1km met cryogeenisolatie.

De weersomstandigheden om die isolatie te plaatsen, waren niet optimaal maar werden door het ALTRAD-team vlot ondervangen. Zo werden er torens en tunnels in krimpfolie ingepakt en voorzien van verwarming, om door te kunnen werken en de timing te kunnen halen.

Jakob Vos: “Ook in het aanreiken van oplossingen kwam Jos ons tegemoet. Tegen de klok werd er gewerkt om alles te laten slagen, ook i.s.m. Jurgen Meuleman (werfleider steigerbouw RWE). Het heeft mij heel veel kopzorgen bespaard. “

De LNG-terminal heeft inmiddels op 1 jaar tijd, 20% meer dan voorzien geproduceerd en het doel is om dit in de toekomst nog verder op te schalen. Dat betekent een kostprijsverlaging voor de consumenten die op het net zijn aangesloten. Dankzij de terminal kan er jaarlijks zo’n 8 miljard kubieke meter aardgas extra naar Nederland aangevoerd worden.

“We hebben er samen voor gezorgd dat dit project een succesvolle uitvoering kende én we hebben enorm bijgedragen aan het beleveren van de Europese gasmarkt. Het is het bewijs dat als je goed samenwerkt, tot goeie oplossingen en mooie resultaten komt. Dit project zullen we ook wereldwijd als voorbeeldproject gebruiken om aan te tonen hoe we snel én efficiënt dit huzarenstuk hebben opgeleverd.

Team

Stork

Procurement manager: Jakob Vos

Projectleider: Ornell Veenema

Projectmanager: Hans Reitzema

Altrad

Manager Operations: Jos Pelzer

Projectleider Isolatie: Andreas Gerritzen

Projectleider Steigerbouw: Jan Reinder Bos

RWE & LNG Kade

Werfleider: Jurgen Meuleman

Steigerbouw: Gerben Doornbos

Videolink:

EemsEnergyTerminal - YouTube

Ga terug

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×