Slimmer trainen met virtual reality

Voor ALTRAD SERVICES Benelux is veiligheid een topprioriteit. Daarom investeren we in de opleiding van onze medewerkers en zoeken we non-stop naar nieuwigheden om ons te verbeteren. Virtual reality is 1 van de tools die we daarvoor met succes inzetten.

Steeds meer studies tonen aan dat virtual reality een sterker leereffect heeft dan de klassieke, klassikale trainingen. Dus besloten we om de mogelijkheden van VR te onderzoeken voor ALTRAD SERVICES. Het resultaat is een VR-training voor de 8 machines in het prefabplaatatelier.”

Trainen in kwadraat

Hoe verloopt zo’n training? De cursisten zetten een virtualrealitybril op en zien zo de machine. Ze krijgen vervolgens de nodige instructies en veiligheidsvoorschriften. Na de uitleg beantwoorden ze met de VR-bril een aantal vragen om hun kennis en vaardigheden te testen.

VR-trainingen zullen nooit de klassieke opleidingen vervangen, maar ze zijn wél een interessante aanvulling om een sterker leereffect te krijgen. Ook voor jongeren die vanuit de game-cultuur veel met vr te maken hebben, is dit een snellere en bevattelijke manier om de theorie te verwerken.

Testen en opvolging

De data die je met deze trainingen verzamelt zijn mooi meegenomen. Het systeem onthoudt wie welke training volgde, hoeveel tijd er aan werd gespendeerd en hoeveel een medewerker scoorde op de bijbehorende tests. Zo kun je nadien gericht mensen uitnodigen om hun kennis op te frissen.

Het eerste VR-trainingstraject start voor alle medewerkers van het prefabatelier met de eerste module. Ondertussen wordt er ook aan een vervolg gewerkt, nl. een VR-training over werken op hoogte. Het team bekijkt nu wat de mogelijkheden zijn en welke vorm van VR het meest aangewezen is. Op basis van die informatie werken ze de nodige scripts uit om vervolgens te starten met de ontwikkeling ervan.

Vooruitstrevend

ALTRAD SERVICES Benelux speelt een pioniersrol met de VR-trainingen. Ondanks de goede resultaten, zijn er in de praktijk weinig bedrijven die er concreet mee aan de slag gaan. Binnen ALTRAD SERVICES streven we altijd naar verbetering, ook op het vlak van veiligheid en daarbij zetten we onze mensen centraal. Onze VR-trainingen zijn een stap in het continu streven naar verbetering.”

Deze VR-trainingen maken deel uit van het guiding principle Leren “binnen” het strategische project Beyond Zero. Heb je vragen of suggesties over VR-opleidingen? Neem contact op met Steven Lutin: Steven.Lutin@altrad.com.

Ga terug

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×