Steigerconstructie met kunststof panalen verbetert koeling compressor station Gasunie

31 augustus 2018

Hertel Industrial Services regio Noord bedacht voor de optimalisatie van het koelsysteem van compressor station Ommen van Gasunie een duurzame oplossing. “Een steigerframe bekleed met kunststof panelen (Steiger Protect Systeem) fungeert nu als ‘schoorsteen’ om de warme lucht uit het station af te voeren”, vertelt de bedenker van het plan, Harry Til, calculator en werkvoorbereider Steigerbouw regio Noord.

Hertel Industrial Services regio Noord kreeg in september 2017 een aanvraag van Gasunie om mee te denken over de verbetering van het koelsysteem van compressor station Ommen. In het compressor station verhoogt Gasunie de druk van het gas zodat het verder het land in kan stromen. De koelerbanken bevatten krachtige ventilatoren om de warme lucht die bij het proces vrijkomt af te voeren. De ventilatoren bleken echter zo krachtig dat ze dat de warme lucht weer naar beneden trokken. Hierdoor vond er te weinig koeling plaats, waardoor het energieverbruik toenam.

Oplossing

Gasunie en Hertel dachten vervolgens samen na over de beste oplossing. “Duurzaamheid en milieu waren belangrijke factoren”, licht Harry Til toe. “Daarom koos Hertel in overleg met de opdrachtgever voor kunststof panelen in plaats van zeilen om een ‘schoorsteen’ te maken die de warme lucht uit het station afvoert.” Een schot in de roos want na plaatsing van de eerste panelen in november 2017 bleek al snel tot tevredenheid van Gasunie dat de warme lucht goed omhoog werd gestuwd. Half december 2017 bleek echter dat er bij nader inzien toch een aanpassing in de panelen moest komen. Daarom zijn de panelen verder naar beneden getrokken om een nog betere trek te realiseren. De montagetijd heeft mede hierdoor wat langer geduurd dan in eerste instantie was voorzien. “De panelen hebben  inmiddels wel twee zware stormen doorstaan”, vertelt Harry Til. “De zeilen hadden het waarschijnlijk niet overleefd.”

Energiewinst

De constructie blijft in ieder geval een jaar staan, zodat Gasunie de daadwerkelijke energiewinst van de duurzame oplossing kan berekenen. Wanneer de berekeningen gunstig uitpakken, blijft de constructie zeker een aantal jaren staan. Bij de overdracht van het project eind februari 2018 spraken beide partijen met elkaar af dat Hertel op vooraf afgesproken tijden de constructie komt controleren en herkeuren. “Hertel heeft de samenwerking met Gasunie als zeer prettig ervaren”, benadrukt Harry Til. “Het is toch altijd een uitdaging om gezamenlijk een oplossing te bedenken en een project vervolgens tot een goed einde te brengen. En dat is prima gelukt.”

Constructieve samenwerking

Gasunie kijkt eveneens terug op een prettige en constructieve samenwerking met Hertel, stelt Bob Schultze, Cluster Projectmanager bij Gasunie. “Voor Gasunie was het een bijzonder project. Wij zijn immers een gastransportbedrijf en projecten hebben veelal betrekking op aanpassingen in onze infrastructuur”, licht hij toe. “Hertel heeft met Gasunie goed meegedacht over een technische en duurzame oplossing voor de koelerbanken.”
De Hertel steigerbouwers moesten volgens hem bij de start van de constructie even wennen aan alle procedures die gelden bij het werken op de locatie in Ommen. “Dit is uiteindelijk snel en naar tevredenheid van Gasunie door Hertel opgepakt”, benadrukt Bob Schultze. “Chapeau voor de steigerbouwers en petje af voor hun doorzettingsvermogen en hun aandacht voor veiligheid. Zo was de werkplek altijd netjes en opgeruimd en hebben zich geen incidenten voorgedaan.”

 

 

''Voor Gasunie was dit een bijzonder project. Gasunie is immers een gastransportbedrijf en projecten hebben vaak  betrekking op aanpassingen in onze infrastructuur. In Hertel hebben wij een partij gevonden die met Gasunie wilde meedenken over een technische en duurzame oplossing voor de koelerbanken. Voor Hertel was het bij de constructiestart even wennen aan alle procedures en instructies die gelden bij het werken voor Gasunie op de locatie Ommen. Hertel heeft dit uiteindelijk snel en naar tevredenheid van Gasunie opgepakt. Chapeau voor de steigerbouwers die in het najaar bij weer en wind de steigerconstructie hebben gebouwd. Ook petje af voor het doorzettingsvermogen van de werklieden. Hertel had goede aandacht voor veilig werken, ook op de werkplek. De werkplek was netjes en opgeruimd. Met de Good Housekeeping zat het dus goed. Binnen het project hebben zich geen incidenten voorgedaan. Gasunie kijkt voor dit speciale project terug op een prettige en constructieve samenwerking met Hertel.", aldus Bob Schultze, Cluster Projectmanager

 

 

 

Vragen of meer info?

Contact Hertel

Recente berichten

Altrad Services Benelux wint Safety Award 2019 Danone Nutricia Altrad Services Benelux druk aan de slag bij ureumfabriek OCI Nitrogen Altrad Services Benelux: veiligheid zit in ons DNA Start bouw nieuw pand Altrad Hertel in Waalhaven Pier 4 Een snelle en veilige toegang op grote hoogte De juiste mensen op de juiste plek VSB lanceert infographic Richtlijn Steigers Van harte gefeliciteerd Tim en Wietze Altrad Balliauw wint Contractor Safety Board Award 2018 van RWE Altrad Hertel feliciteert haar professionals met het behalen van de CINI-certificering Plaatwerkerij Altrad Services Benelux in Rotterdam en Wijnegem: specialisten in industriële isolatie Altrad Hertel Industrial Services winnaar AVR veiligheidstrofee Stoomtracing onderdeel van 5-jarig onderhoudscontract Emerald Kalama Chemical RWE prijst veiligheidsbewustzijn van Altrad Services Benelux bij werkzaamheden Amercentrale ISOLATIE-magazine publiceert artikel over Altrad Hertel-project bij Gunvor Petroleum Altrad Hertel Industrial Services tekent 5-jarig contract met Afvalenergiebedrijf AVR Rope Access-specialisten van Altrad Hertel brengen netting systeem aan voor afvalenergiebedrijf AVR Altrad Hertel Rope Access-technici: “een zeer kundig team” Resultaten Q3 Altrad Groep: “Benefitting from cost synergies and growth opportunities” Assistent-projectleider Amber Marijs neemt Safety-award in ontvangst tijdens TA IS2018 Gunvor Altrad Services Benelux: Altrad Balliauw Groep, Altrad Hertel Nederland en Altrad Hertel België bundelen hun krachten Hertel staat op de leukste banenmarkt in Hellevoetsluis Nederlands team strijdt om eerste plek tijdens Internationale Beroepenwedstrijd Isolatie In Keulen Hertel mag ook bij derde locatie Avebe aan de slag Hertel groeit verder via nieuwe website Altrad results for the half year ended 28 February Hertel 5 jaar onderhoudspartner voor Emerald Kalama Chemical Nieuwe bedrijfsfilm van Altrad Services Hertel start met Electrical Tracing op Chemelot Innovatief zwevend platform succes bij AEB Amsterdam Trainee Arjwan Albu Rahl rondt cursus thermografie bijna perfect af OCI Nitrogen pakt warmteverlies aan via thermografisch onderzoek

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontdek als eerste de nieuwste vacatures.

Terug naar overzicht